5 tips om Skype optimaal te gebruiken

Article type
Aan de slag
Publication date

Aan de versnellingsvraag 'Hoe kunnen basisscholen een leerlijn programmeren doorvoeren in hun onderwijs?' werkten mensen uit verschillende organisaties mee, zoals projectleiders van scholen en experts van Kennisnet. Om zo efficiënt mogelijk te werken én te besparen op reistijd werd ook Skype ingezet. Zo sprak iedereen elkaar regelmatig, ondanks grote afstanden tussen alle betrokkenen. “Skype-naar-Skype gesprekken zijn gratis. Het werkte goed voor het groepsgevoel en scheelde ons veel reis- en overlegtijd”, aldus procesbegeleider Harriet Leget. Daarom 5 tips om Skype optimaal te gebruiken. 

1. Check audio- en videovoorzieningen

Je kunt Skypen met je laptop, desktop, smartphone of tablet. Al deze apparaten hebben meestal een ingebouwde microfoon en luidsprekers. Is dat niet het geval? Dan moet je deze alsnog los aansluiten. Het is ook prettig om tijdens het vergaderen beeld te hebben. Daarvoor heb je een ingebouwde of losse webcam nodig.

2. Groepsgesprek met contactpersonen

Skypen kan pas als je ‘contactpersoon’ bent van elkaar. Regel dat ruim voor de geplande Skype-sessie. Je kunt in Skype nieuwe contactpersonen zoeken op voornaam, achternaam en Skypenaam. Zodra de ander jouw contactverzoek bevestigd heeft, kun je samen Skypen. Start een groepsgesprek, voeg alle deelnemers toe en je kunt (video)bellen.

3. Scherm delen

Tijdens het vergaderen, is het soms handig dat je even je scherm aan anderen kunt laten zien. Om een planning te bekijken, de notulen door te nemen of te laten zien hoe een bepaald programma werkt. Met de optie 'scherm delen' laat je mensen eenvoudig meekijken op je scherm. 

4. Stabiele internetverbinding

Skypen werkt geweldig. Als je een stabiele internetverbinding hebt. Niets zo frustrerend als iemand die wegvalt uit de vergadering omdat de wifi niet (meer) werkt. Zorg dus dat je in een ruimte zit waar het signaal voor draadloze internet voldoende sterk is.

5. Wissel af

Skype kan een ontmoeting in real life nooit helemaal vervangen. Daarom is het goed om ook een aantal fysieke bijeenkomsten te plannen. Tussendoor kan Skype prima als vergadertool worden ingezet. Ook als er plotseling behoefte is aan een ingelaste vergadering.