'Everybody wants to innovate, nobody wants to change.' - dag 7 SXSW 2018

Article type
Blog
Publicatiedatum

Elon Musk, innovatieprincipes, tech trends, trade show, Steven Pinker, Melinda Gates en hacking the brain.

Elon

Robin stond vanmorgen al om 6.30 u in de rij om een ticket te bemachtigen voor..... Daar is hij dan, de man achter PayPal, SpaceX (met sinds kort het project Starlink dat toegang tot internet overal ter wereld mogelijk wil maken, Tesla en een hobby voor erbij (The Boring Project); Elon Musk.

Hij hoopt dat zijn kinderen oud worden in een wereld waarin:

- Een goed antwoord is gevonden op de existentiële vraag van onze tijd: de relatie tussen mens en machine. Hij hoopt dat mens en machine dan een vreedzame symbiose zijn aangegaan. Zoals onze telefoon nu al een verlengstuk is van ons lichaam door onze duimen, wordt de band inniger en ontwikkelen we complexere digitale extensies van onszelf. We moeten daar erg behoedzaam mee omgaan. De kracht, snelheid van ontwikkeling en risico’s van AI worden onderschat. De gevaren zijn groter dan bij kernwapens en daar kan hij ‘s nachts wakker van liggen. Regelgeving om veilige ontwikkeling en toepassing van AI te waarborgen is van groot belang;

- CO2 op tijd gestabiliseerd is. Dat moet beprijsd worden, nu koesteren we de illusie dat het ons niks kost;

- We een uitvalsbasis op Mars hebben waar de beschaving kan overleven als het hier onbewoonbaar wordt. Bijvoorbeeld door een Derde Wereldoorlog die gezien onze geschiedenis waarschijnlijker wel dan niet op enig moment zal komen.

- Als we toch op Mars zijn, we de democratie herzien. Representatieve democratie stamt uit de tijd dat afstanden groot waren, telefoons nog niet bestonden en analfabetisme de norm was. Tegenwoordig kunnen we direct stemmen over afzonderlijke punten, laten we dat op Mars dan ook doen. Hij wil dat korte en begrijpelijke wetten die mensen kunnen verteren (zoals de Amerikaanse grondwet), dat het makkelijker is om wetten af te schaffen dan aan te nemen en een horizonbepaling hebben (waarmee ze automatisch vervallen, tenzij er nog draagvlak voor is). Dit ten dienste van wat hij hoopt dat AI ons ook gaat brengen; maximale vrijheid voor mensen.

Aldus Musk.

Miniatuurvoorbeeld

Design for joy

Suzanne was bij een sessie met de herkenbare titel: 'everybody wants to innovate, nobody wants to change'. Rasu Shresta is Chief Innovation Officer bij UPMC en Executive Vice President van UPMC Enterprises. Gezondheidszorg is de invalshoek van deze presentatie. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk en naast wat open deuren, noemde hij ook wat interessante dingen. Zoals dat het belangrijk is voor een organisatie om te innoveren, bijvoorbeeld met een innovatieportfolio: altijd een aantal pilots en projecten om te experimenteren en te ondernemen. Los maar wel verbonden met je organisatie. Dat doet UPMC binnen UPMC Enterprises. Ook geeft Shresta aan dat innoveren altijd vraagt om focus op deze vier elementen:

- vertalen van nieuwe (wetenschappelijke) inzichten naar de eigen sector/organisatie;

- verbeteren van resultaten;

- de klant;

- benodigde infrastructuur en efficiëntie.

Een tip: we moeten niet alleen nieuwe dingen leren, maar ook oude 'ontleren'. En de vraag die bij mij blijft hangen is: How do we design for joy?

Voice

Vanmorgen zijn Raymond, Ivan en Koos bij een heel inspirerende keynote geweest van Amy Webb. Zij sprak over technologie trends naar aanleiding van haar onderzoek. In de eerste plaats maakte ze onderscheid tussen dingen die trendy zijn en trends.


Soms lijken nieuwe ontwikkelingen niet zo belangrijk. Maar daardoor missen veel slimme mensen, en ook senior leaders, grote bewegingen in de technologie. Een voorbeeld daarvan is Kodak. Die hadden de ontwikkelingen een beetje verkeerd ingeschat...
Vaak wordt het gezien als bedreigend. Maar probeer vooral mogelijkheden te zien. Ze geeft verschillende uitkomsten uit haar onderzoek en koppelt daar voorspellingen aan: 2018 is het begin van het einde voor de smartphone. Combinaties met voice-controller digital assistents gaan huidige user-interfaces vervangen. 50% van de mensen zal in 2021 hun stem gebruiken om te communiceren met hun computer.
Ook spreekt ze over de invloed van AI en robots op de medische wereld. Het was een heel boeiende keynote. Teveel om te beschrijven, haar rapport is te downloaden. En meer informatie staat hier.
 

Rondgelopen op de enorme Trade Show met allerlei technologische innovaties op het gebied van media, gezondheidszorg, muziek en veel stands van landen, zoals The New Dutch Wave. En gekke Japanse uitvindingen zoals deze robot.

Miniatuurvoorbeeld

Optimist

Steven Pinker – Enlightenment now: reason, science, humanism, progress

In sneltrein vaart behandelt Steven Pinker hoe het de afgelopen honderden jaren de wereld is vergaan en of het nou eigenlijk allemaal steeds slechter wordt. Aan de hand van allerlei sub-onderwerpen (gezondheid, vrijheid, veiligheid, welvaart, kennis, gelukt etc.) vuurt hij in sneltreinvaart grafieken op ons af. Deze grafieken laten stuk voor stuk zien hoe groot de vooruitgang is: de levensverwachting is van 30 naar 71 jaar gestegen, het aantal doden per 100.000 in oorlogssituaties is met 90% gedaald, analfabetisme keldert. Dus eigenlijk alle reden om te genieten van het leven, waarom dan toch die chronische onvrede? Daarvoor heeft hij ook een tabel. Deze laat zien dat de pers in de afgelopen 75 jaar steeds negatiever is geworden. Waarom? Optimisme is geen nieuws, vrolijke berichten worden sneller vergeten dan nare berichten en slecht nieuws is serieuzer dan frivool nieuws, aldus Pinker. Het is een optimistische man, over de grote uitdagingen (klimaatverandering, terrorisme) zegt hij dat het inderdaad zorgelijk is, maar dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de mensheid deze problemen ook weer oplost. We hebben met zijn allen in het verleden al vaker bewezen dat we grote problemen kunnen oplossen!

Terwijl Anouk bij Steven is, gaat Suzanne naar Andrew Keen. En die heeft precies diametraal de tegenovergestelde boodschap. Technologie betekent gevaar. De toekomst is altijd belabberd, moet je accepteren. En we moeten met z'n allen niet zo naïef zijn over grote bedrijven (Google, Facebook) die ons gratis hun producten laten gebruiken (oké, daar heeft ie een puntje). Toch maar weg daar; ik vind de energie van negativiteit ook niet zo aantrekkelijk ;).

Miniatuurvoorbeeld

Melinda Gates

Er komen veel grote sprekers bij SxSW, zo ook Melinda Gates, inderdaad de vrouw van. Om op tijd bij zo’n sessie te zijn is er strategie nodig. Noodgedwongen pakt Anouk de voorgaande sessie mee om er zeker van te zijn dat ze een plekje bij Gates heeft. En zo gebeurt het, gaaf! Gates begint met een introductie en gaat vervolgens in gesprek met een aantal vrouwen (Joanna Coles, Stacey Brown-Philpot & Nina Shaw) die bezig zijn met gelijkheid voor vrouwen op de werkvloer. De sprekers vertellen over de verschillende initiatieven die ze hebben gestart om te zorgen voor meer gelijkheid.

En na een teleurstellende comedyshow (Amerikaanse witte mannen, bier, een groot ego en slechte humor) gaan Suzanne en Anouk op zoek naar cowboylaarzen.

En dat slaagt wel.

Daarna barbecue gegeten bij Terry Black's en de Texas vibe is compleet.

Miniatuurvoorbeeld

Een addendum

Sylvia doet ook uitgebreid verslag van haar keuzes vandaag:

Everybody wants to innovatie, nobody wants to change

Lezing van Rasu Shrestha: hoe kunnen snijvlakken van industrieën innovatie en creatief denken versnellen?

Iedereen wil innoveren, maar niemand wil veranderen. Wat dan? Hoewel Rasu spreekt vanuit de gezondheidszorg is zijn verhaal direct toepasbaar binnen het primair onderwijs. Sommige ouders, bestuurders, leerkrachten hebben haast terwijl het systeem geen haast lijkt te hebben. Als je dan toch wil, vanuit urgentie, wat dan?

Vind goede samenwerkingspartners die met je mee willen in droom en tempo. Neem afstand van de dingen die je geleerd hebt: unlearn. Wees nooit en te nimmer zelfvoldaan. Dit houdt elke doorontwikkeling tegen. 

Er is heel veel data; de vraag is hoe we die van betekenis kunnen laten zijn. 

I realisered that my beloved profession was being turned upside down by technology'  - Bob Watcher

Is dat voor onderwijs op middellange korte termijn anders? Ik denk van niet.  

We moeten naar 'patient centered technology, niet anders dan in het onderwijs. Ons DNA als 'an academic hub'. Ons leren als een academic hub. Vanuit het beïnvloeden van gedrag van mensen moeten we aansluiten bij hun mogelijkheden van individuen; weten wat werkt voor hen. Verschillende talenten en mogelijkheden leveren een bijdrage aan werkt voor deze ene patiënt (of leerling). 

Er is zoveel data, waarvan we nog niet weten hoe die toepasbaar is of het verschil op individueel niveau kan maken. Hoe brengen we die data naar een volgend niveau? Dat is de vraag. Focus op een aantal thema's helpt: complexiteit, toegang tot data, security and 'regie', cultuur. En in elk geval de wil om het te doen; het verschil te willen maken, de ontwikkeling te helpen stimuleren op[ lange termijn. Vraagt nu al een bepaalde attitude, mindset.

Creating your social media strategy

Workshop over de manier waarop je Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat, Instagram en andere social media in kunt zetten om je organisatie doelen te bereiken. 

Waarom?

* Onderscheid gewone gebruiker van savvy marketeer.

* Helpt bij het bereiden van organisatiedoelstellingen.

* Draagt bij aan het bouwen van authentieke relaties.

* Laat je persoonlijkheid zien.

* Maakt meer delen mogelijk dan je website.

Hoe?

1. stel doelen vast

2. bekijk en analyseer je concurrenten

3. ken je publiek, bezoekers - belang van empathie!

4. Kies je platform

5. bepaal je inhoud - wees uniek ook al ben je dat bijna niet

6. meet je vorderingen

SLOW GROWTH PROGRESS; wat laten jongeren, cq wij nu al zien

' the future is in the palm of your hand' 

Ironisch dat juist technologie ons lijkt te gaan helpen in het maken van de zo broodnodige human connection 

 

Sex, love and swiping: tech and the future of love

Paneldiscussie over de betekenis van technologische ontwikkelingen voor romantiek, sex, liefde en relaties. Over online dating, webcams en sexting: hoe beïnvloeden deze technieken de manier waarop we contact maken met elkaar? Is monogamie tegen al deze mogelijkheden opgewassen? 

Online dating in USA meest normale manier van het ontmoeten van je toekomstig echtgenoot. Jong en oud! Heel veel verandert in deze business. Is er voldoende getransformeerd om diverse doelgroepen aan te spreken. Som eenvoudige ingrepen nodig (zwarte of witte achtergrond?). 

Hyperconnectie is een probleem. Hebben we de vaardigheden voor werkelijke communicatie verloren? We herkennen de valkuilen anno nu veel beter. Daarom kunnen we analyseren en sturen. Onze relatie met apparaten lijkt daartoe wel te moeten veranderen. Technologie kan je immers niet vertellen wat te doen in voorkomende gevallen; daar moet je zelf zien uit te komen. Toch lijken mensen wel de behoefte aan directe sturing te hebben. Wat dan?

Is de kennis en kunde educatief in te zetten? Helpt het ons vooruit?

Ja, die mogelijkheden lijken er te zijn. Maar in conservatief Amerika worden die niet ter plekke besproken (vergelijk studie jongeren in Nederland versus VS.

Qua ontwikkeling - het is onze afhankelijkheid die maakt dat onafhankelijkheid mogelijk is. Typisch deze tijdgeest. De verwachtingen rondom huwelijk in deze tijd lijken te hoog gespannen te zijn. Je zoekt wel je soulmate (hoe schaars) en niet de gemeenschap er omheen die helpt om je relatie tot stand te houden. Dat werkt niet. 

Er valt veel te leren van seksuologische ontwikkelingen om ons heen. Dingen die ons ook helpen in onze eigen ontwikkkeling cq ontdekkingstocht. Dat moeten we nog precies uitzoeken. Gaat wel bijdragen; zeker rondom het nog wel geldende taboe rondom schaamte. Tip:laat je daardoor niet afleiden. Ben en ga met elkaar in  gesprek: dan worden we er beter van.

Van belang in groep 7-8 of VO?

Hacking the brain: the power of neuroenhancement

Paneldiscussie over de vooruitgang in neuroscience and consumenten-elektronica die maken dat je brein een bron van zelfoptimalisatie kan worden. Door het gebruik van elektrodes en implantaten is het mogelijk neurologische functies effectief te veranderen of te verbeteren, zoals cognitieve vaardigheden, motorische mogelijkheden en stemming. Gebreken kunnen opgelost worden. Het brein wordt daardoor ook iets dat kunstmatig beïnvloed kan worden met alle ethische vragen die daarbij horen. 

Deep brain technology bestaat al vanaf 1979. Daarna zijn en worden er steeds meer toepassingen onderzocht en uitgewerkt. Wees zorgvuldig in dit proces. Veel kennis en expertise mogelijk. Hoge verwachtingen tot nu toe waargemaakt. Geen reden om daar anders op te sturen. Veel concurrentie. 

Risico's:

- verwachtingen niet te hoog inzetten;

- wees zorgvuldig, precies;

- blijf dialoog voeren of technologische toepassingen

- benoem en bespreek ethische vraagstukken

Zullen AI en HI in de toekomst samensmelten tot een geheel? Liever wel. Is dat de toekomst over 50 jaar? Inderdaad zo ver weg? Kennelijk kunnen we onze eigen AI dus sterk vergroten: wat betekent dat strak voor onderwijs? Hoe beïnvloedt je je brein positief en alleen voor dingen die je wilt veranderen. Zie alleen al andere technologische ontwikkelingen: door denken letterlijk schrijven, is er een verschil tussen  biologische ontwikkeling en het gebruiken of toepassen van devices? Waarschijnlijk niet. Doet het er ook toe?

Wellicht wel vanuit kansen(onge)lijkheid. Er zitten risicio's vast rondom lifestyle devices. En dan? In elk geval ' how good, how safe'? Alleen dingen op de markt brengen die werken en veilig zijn. De gezondheidszorg is hier volgens eigen standaard toe verplicht, maar de consumentenmarkt niet zoals ook nu al blijkt. 

 2020 - 2030 the decade of the brain: van belang om daar nu al een verbinding mee te maken, want wat betekent dit? Is het heaven/Utopia of een menace/threath? Meest nuchtere antwoord: iT depence. 

Reacties

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.