Geen ellenlange plannen, maar aanpakken!

Article type
Artikel
Publication date

In 2017 zijn alle groepen van De van Oldenbarneveltschool gaan werken met digitale middelen. Anita van der Kooi, directeur, is al 20 jaar in dienst van de school. “We zijn doeners. Geen ellenlange plannen en overleggen, maar aanpakken.”

Anita van der Kooi vertelt begin 2018 over de plannen van dat jaar. “Wij volgden de Leergang Slimmer leren met ICT in 2017/2018. Dit heeft ons geholpen om aan de slag te gaan met de 32 Chromebooks die we januari 2017 aanschaften voor de groepen 6-7-8. Deze zijn in eerste instantie ingezet voor verwerkingssoftware van de taal- en rekenmethode, later ook voor de ICT-les, programmeren en mediawijsheid. In februari kwamen leraren van groep 4 en 5 naar me toe: zij wilden ook graag Chromebooks. Die hebben we toen aangeschaft: nog eens 32 stuks.”

De kinderen zijn enthousiast. ICT levert in veel gevallen werkdrukverlichting op en de deskundigheid van leraren is vergroot.

Groep 3 werkt nu met alle laptops die eerst door andere groepen werden ingezet. Met daarbij tien Chromebooks, zodat de kinderen vast kunnen wennen aan de overgang naar groep 4 waar met Chromebooks wordt gewerkt. Voor de kleuters zijn er iPads: twee per groep. Eén van de leerkrachten is aangewezen om de regie te houden op de programma’s die erop staan (en worden ingezet). "De kinderen zijn enthousiast. Het levert in veel gevallen werkdrukverlichting op en de bewustwording en deskundigheid van leraren zijn vergroot. Ook ervaren leraren urgentie, bijvoorbeeld met de digitale adaptieve eindtoets in beeld."

“Het is belangrijk dat de software geen fouten bevat, anders stappen leraren weer over op folio. Ze moeten kunnen vertrouwen op de digitale leermiddelen. We merken wel dat leraren zich meer bewust zijn van de leerdoelen en dat daar meer focus ligt. De oefenstof wordt steeds vaker gebruikt.”