Stappenplan Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) in de school

Article type
Aan de slag
Publicatiedatum

Hoe ga je als school om met informatiebeveiliging en privacy (IBP)? Wat moet je  doen om de AVG-wet na te leven? De website ‘Aanpak IBP in het onderwijs’ helpt je (verder) op weg. Volg je  het stappenplan uit deze aanpak, dan weet  je  zeker dat je niets over het hoofd ziet.

De website ‘Aanpak IBP’ van de PO-Raad en Kennisnet helpt scholen in het primair en voortgezet onderwijs bij het regelen van IBP. Hierbij valt te denken aan het regelen van cameratoezicht op school, het vragen van toestemming voor  het delen van beeldmateriaal of het aanstellen van een Functionaris  Gegevensbescherming (FG). De Aanpak IBP is handig  voor iedereen die zich bezighoudt met IBP binnen de school, zoals bestuurders, informatiemanagers, ICT-coördinatoren en kwaliteitsmedewerkers. 

Duidelijk stappenplan voor IBP

De aanpak IBP helpt je bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van IBP-beleid voor je school of bestuur. Door een duidelijk stappenplan IBP te doorlopen kun je eenvoudig zien of je  overal aan voldoet. Op de website  vind je ook  handige tools, zoals templates voor beleidsplannen en checklists. Daarnaast geeft de Aanpak IBP inzicht in wie binnen de school welke verantwoordelijkheid heeft.

De helft van de scholen in het po en vo maakt al gebruik van de Aanpak IBP.

Nog beter

De Aanpak IBP heeft een update gehad in het voorjaar van 2019. “Het mooie van de vernieuwde Aanpak IBP, is dat alle onderwerpen op dezelfde manier zijn opgebouwd”, zegt Job Vos, senior adviseur privacy bij Kennisnet. “Op iedere pagina staat niet alleen een eenvoudige inleiding, maar ook uitleg om snel en praktisch aan de slag te gaan. Met deze vernieuwingen zetten we een volgende stap om scholen beter te helpen informatiebeveiliging en privacy te organiseren!”

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact op met de helpdesk IBP via ibp@kennisnet.nl.