Teamspel Bliepp!: speelse kennismaking met gepersonaliseerd leren met ICT

Article type
Aan de slag
Publication date
Bordspel Bliepp! om gepersonaliseerd leren te bespreken met je team

Wil je als school meer maatwerk bieden met behulp van ICT, maar heb je geen zin in saaie sessies ter voorbereiding? Het teamspel Bliepp! laat schoolteams op een ontspannen manier kennis maken met de do’s en don’ts van gepersonaliseerd leren. 

Het bordspel Bliepp bestaat uit drie ronden met ludieke opdrachten en inhoudelijke reflecties. Het geeft je als team inzicht in de kansen en uitdagingen die komen kijken bij gepersonaliseerd leren. Thema’s zoals flexibel omgaan met digitale leermiddelen en het slim toepassen van ICT op school worden op een speelse manier aangestipt. 

Bliepp! kan gespeeld worden tijdens een studiedag, teamvergadering of een vrijdagmiddagborrel. Het spel is zowel geschikt voor scholen die net starten met maatwerk via ICT, als voor scholen die er al een tijd mee bezig zijn.

Draai de playlist op Spotify 

Watskeburt?! Ik neem je mee. Is dit alles? Bliepp! laat je in de eerste spelronde bekende Nederlandse liedjes koppelen aan prikkelende stellingen over ICT in het onderwijs. Wil je alleen die gouwe ouwe horen? Klik dan hier en laat de Bliepp! playlist van Spotify spelen

Voel jij je een echte visionair, zoals Elon Musk? Of ben je meer een cynicus als Maarten van Rossum? In de tweede spelronde kijk je vanuit verschillende rollen naar situaties over gepersonaliseerd leren. 

Zet je in de klas ook regelmatig dierenfilmpjes op en vraag jij jezelf soms af wat de Onderwijsinspectie daarvan vindt? Met de derde spelronde ‘Oeps, wat is mijn leerdoel?’ leer je voor de meest vreemde situaties een leerdoel te bedenken.  

En daarna? 

Na het spelen van het spel, vind je op de website bliepp.nl verdiepende filmpjes en artikelen die je team verder op weg helpen. Wat moet je als school op orde hebben om ICT te laten werken en waar moet je op letten? Hoe houd je overzicht bij het bieden van meer maatwerk? Kortom, hoe ga je er daadwerkelijk mee aan de slag.

Eerste ervaringen

Verschillende leraren hebben input geleverd bij de ontwikkeling van het spel, om het zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de dagelijkse praktijk. Hans van Alphen (directeur Het Palet, Almere) vertelt over zijn ervaringen. “Wij hebben met het hele team met veel plezier het spel getest en input geleverd. Het spel nodigt uit om op een luchtige en uitdagende manier met elkaar in gesprek te gaan over de complexiteit die komt kijken bij het leveren van maatwerk met behulp van ICT. Het is als onderdeel van digitale geletterdheid op teamniveau, prima te gebruiken bij zowel de introductie als het herijken van de koppeling tussen onderwijs en ICT.” 

Bliepp! brengt het gesprek goed op gang. 

Bestel het spel

Bliepp! is in beperkte oplage beschikbaar en wordt op congressen en bijeenkomsten van Kennisnet en de PO-Raad uitgedeeld. Het spel is een initiatief van Kennisnet en de PO-Raad en is eind 2018 ontwikkeld vanuit het programma Slimmer leren met ICT.

Wil je Bliepp! ook graag spelen met je team? Mail dan naar slimmerlerenmetict@poraad.nl en we sturen je het spel gratis toe. Vast veel plezier en inspiratie!