Open acces boek: de schoolleider in verandering

Download

Schoolleiders spelen een cruciale rol in het realiseren van goed onderwijs aan leerlingen en studenten. In dit open acces boek worden wetenschappelijke inzichten over de rol van schoolleiders gekoppeld aan praktische handvatten en voorbeelden. 

De rol van schoolleiders is voortdurend in verandering, bijvoorbeeld omdat de samenleving telkens nieuw eisen stelt aan scholen. Om schoolleiders te ondersteunen in hun ontwikkeling heeft een groep onderzoekers hun expertise gebundeld in een open access boek. 

Leestip!

Hoofdstuk 10: Bestuurder en schoolleider als partner in leren

Elk hoofdstuk in het boek benadert de rol van de schoolleider vanuit een ander perspectief. Benieuwd naar de invloed van de bestuurder op het leren van de schoolleider? Scroll dan door naar hoofdstuk 10 van de publicatie, met als centrale vraag: hoe kan de bestuurder ondanks de hiërarchie toch een lerende relatie met de schoolleiders aangaan?
De auteurs van dit hoofdstuk (Hartger Wassink, Loes van Wessum en Joseph Kessels) delen wat we weten uit onderzoek en vertalen dit naar praktische handvatten voor schoolleiders en bestuurders die hun samenspel willen verbeteren. Een tip van de sluier:

  • steun als bestuurder het formuleren van een leervraag
  • gebruik harde én zachte data als basis voor ontwikkeling
  • ben duidelijk in je verwachtingen

Deze uitgave is tot stand gekomen binnen het project De Toekomstagenda Schoolleiders waarin OCW, AVS, CNV Schoolleiders, AOb, PO-Raad, Schoolleidersregister po, Schoolleidersregister VO en VO-raad zijn betrokken. www.deleiderschapsagenda.nl 

Podcasttip!

Meer weten over het samenspel tussen schoolleider en bestuur?

Om te voldoen aan de maatschappelijke opdracht werken schoolleiders en bestuurders steeds meer samen  met andere domeinen, zoals zorg en gemeenten. In deze podcast vertelt Hartger Wassink wat dat betekent voor het leiderschap en samenspel tussen schoolleiding en bestuur. Naar de podcast: Leiderschap en de maatschappelijke opdracht