Strategisch HR

dossier

HR kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de doelstellingen van je organisatie. Welke rol kan het personeelsbeleid spelen bij onderwijskwaliteit, de ontwikkeling van professionals en de aanpak van werkdruk en het personeelstekort?

Deel op sociale media

 • Open acces boek: de schoolleider in verandering

  Download

  Schoolleiders spelen een cruciale rol in het realiseren van goed onderwijs aan leerlingen en studenten. In dit open acces boek worden wetenschappelijke inzichten over de rol van schoolleiders gekoppeld aan praktische handvatten en voorbeelden. 

  afbeelding van boek
 • Deze podcast is een samenvatting van de masterclass 'Leiderschap en de maatschappelijke opdracht' van Hartger Wassink. Deze vond plaats op 20 april 2022.

  Er wordt steeds meer van onderwijs verwacht. De uitdagingen zijn bekend: maatschappelijke ongelijkheid, inclusief onderwijs en de aantrekkelijkheid van het beroep. Het onderwijs kan deze problemen niet alleen oplossen. Hiervoor is samenwerking met andere domeinen, zoals zorg en gemeenten noodzakelijk, met als gevolg een zogenaamde 'ketenintegratie'. Dit heeft consequenties voor het werk van schoolleiding en bestuur. Wat betekent het voor hoe zij leidinggeven aan teams van professionals, van wie het werk zich steeds meer afspeelt in afstemming professionals in andere domeinen? Hoe ziet het samenspel tussen schoolleiding en bestuur er dan uit? En hoe weten we of al deze ontwikkeling uiteindelijk voor kinderen beter zijn?

  In deze masterclass gaat Hartger Wassink (De professionele dialoog) in op zowel het interen sturingsproces als de aanpak van externe verantwoording.

 • Factsheet: Innovatielab Schoolblijvers (PO-Raad)

  Download

  Snel overzicht van onderzoeken naar het boeien en behouden van onderwijspersoneel

  Factsheet Innovatielab afbeelding
 • Luister de podcast Innovatielab Schoolblijvers

  Expertise

  In deze vierdelige podcastdocumentaire hoor je hoe we in het Innovatielab Schoolblijvers het Wicked Problem van het lerarentekort uitpluizen.

  podcastlogo
 • Functiehuis: van functieoverzicht naar inspirerend instrument voor loopbaan- en teamontwikkeling

  Interview

  Hoe verander je het functiehuis in een inspirerend instrument voor loopbaan- en teamontwikkeling?

  Leraren in overleg
 • In gesprek over aanvullende taken van academische geschoolde leraren? Gebruik het takenpalet

  Aan de slag

  Het Takenpalet academische leerkrachten geeft inzicht in welke aanvullende taken een academisch geschoolde leraar kan vervullen. Een handig hulpmiddel om het gesprek tussen de academische leraar en de schoolleider te stimuleren.

  voorkant takenpalet academische leerkrachten
 • Strategisch HR (voorjaar 2022)

  Leergang

  Ga aan de slag met effectief en strategisch HR-beleid.

  Mensen werken op whiteboard

Strategic agenda

Dit dossier is onderdeel van Leraar is een waardevol beroep uit de Strategische Agenda van de PO-Raad