Rennevoirt werkt aan talentontwikkeling van leerlingen én leraren

Innovatievraag
Talent in klas

Hoe behoud en verduurzaam je talentontwikkeling van leerlingen én leraren en bepaal je tegelijkertijd je perspectief voor over vijf jaar?

Innovation question category

Anders organiseren

Een organisatie die zowel de (talent)ontwikkeling van leerlingen als van leraren als primaire doelstelling heeft, moet op een bepaalde manier ingericht worden. De afgelopen jaren heeft Rennevoirt hierin al mooie stappen gezet, maar hoe zorg je er nou voor dat deze ontwikkeling doorzet? En hoe vertaal je de schoolvisie in het ontwerp van een nieuw gebouw? De school startte in september 2020 een innovatievraag Anders Organiseren. 

Status

Afgerond
Januari 2021

De afgelopen jaren heeft Rennevoirt veel stappen gezet om de principes van het jenaplanonderwijs te vertalen naar hoe er gewerkt wordt met professionals. Hoe kan ieders talent optimaal worden aangesproken? Zo zijn de cultuur en structuur van de school veranderd. Het gevolg is dat er veel energie vrij komt, dat medewerkers enthousiast en betrokken zijn en dat zij volop werken aan hun eigen ontwikkeling. Het ziekteverzuim is laag en de school heeft een wachtlijst voor nieuwe leerlingen.

Directeur Roel Paridaans wil de bereikte resultaten omzetten naar een duurzame ontwikkeling: vasthouden wat er neergezet is, maar ook perspectief bepalen voor de langere termijn. Zodat de school en het team zich blijven ontwikkelen. Tevens speelt de vraag: welke consequenties heeft de manier van organiseren voor het ontwerp van een nieuw gebouw en hoe kan daarin de visie vertaald worden?  

Beoogde resultaten van de innovatievraag

  • Een vijfjarenplan voor de talentontwikkeling van leerlingen en leraren 
  • Een visie/plan voor de komende vijf jaar, die richting geeft aan  de nieuwbouw, de professionalisering en onderwijsinhoud
  • Inspiratie voor de sector door het delen van de werkwijze en ontwikkelingen van de school

Basisschool Rennevoirt, onderdeel van Tangent en gevestigd in Berkel-Enschot, telt zo’n 370 leerlingen. De school werkt volgens de principes van het jenaplanonderwijs, waarin samenwerking tussen kinderen, ouders en leraren centraal staat. Het ontwikkelen en inzetten van talenten is door de hele school zichtbaar. Dit zorgt voor een enorme betrokkenheid en energie. De kunst is om door te blijven ontwikkelen vanuit een heldere visie.