Quadraten ontwikkelt een portfolio op basis van kernwaarden

Innovatievraag
Jongen achter laptop

Hoe ontwikkel je een digitaal portfolio dat bijdraagt aan je kernwaarden?

Innovation question category

Onderwijs en ICT

Alle informatie op één plek, ontwikkelingen en resultaten volgen en reflectie en feedback integreren. Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen van een digitaal portfolio. Steeds meer scholen gaan hiermee werken. Bij de ontwikkeling en implementatie van een digitaal portfolio komen inhoudelijke, maar ook organisatorische uitdagingen kijken. Stichting Quadraten onderzoekt hoe je dit proces het beste kan inrichten. 

Startdatum

19 februari 2020

Stichting Quadraten heeft vijf kernwaarden gedefinieerd. De kernwaarden ‘samenwerken’ en ‘talentontwikkeling’ vormen de achtergrond van deze innovatievraag. Vanuit die twee kernwaarden willen de veertien scholen met en van elkaar leren om meer kindgericht te werken en het eigenaarschap van leerlingen te vergroten. Dit doen ze door middel van de inzet van een, nog te ontwikkelen digitaal portfolio.

In dit project is zowel aandacht voor het gezamenlijke proces (inhoudelijke ontwikkeling en implementatie van portfolio-onderwijs) als voor het eigen schoolperspectief (het portfolio binnen elke school).

Beoogde resultaten

  • Een digitaal portfolio ontwikkelen en implementeren dat kindgericht is, de samenwerking tussen leerling en leerkracht bevordert en het eigenaarschap van kinderen vergroot
  • Iedere school krijgt een eigen (digitaal) portfolio. Dit portfolio is visiegestuurd vanuit de kernwaarden van Quadraten, maar elke school maakt hierin zijn eigen keuzes
  • Het leerproces en producten worden beschreven in een projectverslag dat gedeeld kan worden

Stichting Quadraten gaat op verschillende thema’s vragen formuleren en deze in groepjes onderzoeken, met ondersteuning van externe expertise. De werkgroepen delen daarna de kennis, zodat er een passende werkwijze of product komt voor iedere school binnen Quadraten. De stichting legt het leerproces en de producten vast en deelt het projectverslag met andere stichtingen en externen.

Toolkit Sessie Quadraten

Reacties

Reactie

Reactie
Wat zou het mooi zijn als er een digitaal portfolio ontstaat in de digitale ruimte van iedere leerling, beginnende bij de Opvang. Hier worden reeds de eerste stappen gezet in de leerontwikkeling. Met een doorgaandelijn naar Onderwijs. Ik denk dat iedereen, die afgestudeerd is en achterom kijkt, het prachtig zou vinden als zijn / haar "ononderbroken" ontwikkeling te zien is is het portfolio. Waarbij wel gezegd moet worden, dat ik het kader van de privacy, JIJ degene bent die uitmaakt wat er is te zien. Het is een persoonlijk document.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.