Schoolblijvers

Opleidingstype
Innovatielab
Thema
 • Innovatie & verandering
 • Samen werken aan het lerarentekort
Voor
 • Bestuurders
 • Bovenschoolse staf
 • Overig
 • Schoolleiders
Door
PO Raad
Kosten
Geen kosten
Begindatum
Start
Locatie
Amersfoort en online
Brainstormen

Goed personeel in je schoolteam houden is belangrijk in een tijd van grote personeelstekorten. Maar wat maakt dat leraren zich voor langere tijd aan een school verbinden? En welke mogelijkheden zie jij om meer 'schoolblijvers' te creëren? In het innovatielab Schoolblijvers ga je met onderwijscollega's op zoek naar kansen en ideeën hiervoor én ervaar je de kracht van samen innoveren.

Het Innovatielab is inmiddels afgerond. Benieuwd naar de resultaten?

 • In dit blog lees, hoor of zie je de belangrijkste inzichten  uit elke bijeenkomst
 • Het e-book Innovatielab schoolblijvers geeft  een inkijkje in de resultaten en het proces van het innovatielab schoolblijvers. Met 11 jatbare ideeen om onderwijspersoneel te behouden en een routekaart om zelf tot innovatieve oplossingen te komen. 

Voor wie?

Leraren, schoolleiders, (HR-)specialisten, beleidsmedewerkers en bestuurders.  Sta jij open voor nieuwe ideeën en wil je jouw kennis en creativiteit delen tijdens zes bijeenkomsten? Dan zoeken we jou! We bundelen onze krachten om knelpunten binnen het personeelstekort aan te pakken. 

Wat ga je doen? 

Als deelnemer aan het innovatielab ontwikkel je nieuwe ideeën om kansen en knelpunten bij het behoud van onderwijspersoneel aan te pakken. In zes bijeenkomsten doorloop je samen met de andere deelnemers de verschillende stappen van een innovatiecyclus.

We starten met het uitpluizen van het probleem: waar zitten precies de knelpunten bij het behouden van goed onderwijspersoneel? Op de meest urgente knelpunten genereren we vervolgens kansen en ideeën. Ideeën die direct toepasbaar zijn binnen scholen die met een lerarentekort zitten. En oplossingen die vragen om landelijke acties. Deze ideeën zetten we om in echte prototypes en presenteren we aan de sector tijdens een pitchevent en natuurlijk hier op Samen Slimmer PO. Bureau Ynnovate begeleidt het traject. 

Tijdens het innovatielab houden we ons aan de coronamaatregelen van de Rijksoverheid die op dat moment gelden.

Na het innovatielab

Hét personeelstekort lossen we in dit lab niet met elkaar op. Maar het brengt je wel ideeën die je direct binnen jouw school of bestuur uit kan zetten of waarmee anderen in de sector aan de slag kunnen. Daarnaast ervaar je hoe je een innovatiecyclus toepast op onderwijsvraagstukken. Na afloop heb je concrete handvatten om deze methodiek (ook met andere onderwerpen) binnen jouw organisatie toe te passen. 

Programma

Het traject bestaat uit 6 bijeenkomsten. We starten digitaal en eindigen met een live pitch-event. Uiteraard houden we de coronamaatregelen in de gaten. Indien nodig vervangen we de live momenten door online bijeenkomsten.

 • Kick-off!

  13.00 – 15.00 uur: Online

  In deze online kick-off krijg je alle informatie over het traject én er is ruimte voor vragen. We nemen de stappen van het traject door en duiken direct in de complexiteit van het onderwerp. Samen bepalen we de belangrijkste subthema’s. Ook krijg je een introductie over innoveren. Het is belangrijk dat we ons eigen brein snappen als het gaat om creativiteit en innovatie. Waarom is innovatie nou zo ingewikkeld?

 • Wat is het probleem?

  13.00 - 17.00 uur: Amersfoort

  Deze live bijeenkomst start met een prikkelende paneldiscussie. Daarna buig je je in een groep over een van de subthema’s. Ieder team verzamelt zoveel mogelijk knelpunten. Dat is belangrijk om de onderste steen boven te krijgen. Vervolgens bepaal je samen welk knelpunt jullie het meest dwars zit bij het oplossen van dit probleem. Pas als je weet waar écht het knelpunt zit, kun je aan de slag om het probleem op te lossen.

 • Leef je in!

  13.00 - 17.00: Online

  In een digitale bijeenkomst bepalen we samen welke stakeholders een rol spelen in het vraagstuk. Om ze vervolgens direct te bevragen. De ervaringsdeskundigen delen hun perspectief op het knelpunt. Je bekijkt het vraagstuk van alle kanten.  Pas wanneer je alles precies snapt en zelfs voelt, kun je komen tot passende oplossingen.

 • Ideeënstorm

  13.00 - 21.00 uur: Amersfoort

  We komen live bij elkaar om oplossingen te ontwikkelen en zetten deze direct om naar testwaardige prototypes. Samen bedenken we zoveel mogelijk ideeën. Daarna kiezen we uit de honderden ideeën welke het knelpunt het beste op zouden lossen. Deze ideeën werk je met je team uit in een eerste versie van een prototype. Het prototype leg je direct voor aan een ideepanel, zodat je met de feedback het idee nog beter kan maken.

 • Level up!

  13.00 - 17.00 uur: Online

  Nu we de mooie ideeën hebben uitgewerkt en voorgelegd aan de doelgroep, is het tijd om de prototypes verder aan te scherpen. In deze digitale bijeenkomst analyseren en verwerk je de opgehaalde feedback. Iedere groep gaat langs bij de communicatiedokter die helpt bij het zo goed mogelijk presenteren en delen van het idee. Ten slotte is er tijdens deze bijeenkomst een reflectiemoment, wat vind je tot nu toe van het proces? En wat neem je mee naar je dagelijkse werk? 

 • Pitch event

  18.00 - 21.00 uur: Amersfoort

  Tijdens deze live avond delen en vieren we de ideeën. Samen nodigen we zoveel mogelijk mensen uit de sector uit. Elke groep krijgt het podium om de aanwezigen mee te nemen in de reis die is afgelegd en het resultaat dat het heeft opgeleverd. Vervolgens draaien we de spotlight naar de zaal: waar zien zij kansen voor de realisatie en implementatie van de ideeën? Welk idee zouden zij wel willen inzetten in hun eigen organisatie?
  Als bezoeker naar het pitchevent? Meld je hier aan

Aanmelden

De inschrijving voor het innovatielab is gesloten. Benieuwd naar de resultaten? Download het gratis e-book met 11 jatbare ideeën en een routekaart voor innovatie.