Onderzoeksmatig leiderschap

Opleidingstype
Leergang
Thema
Innovatie & verandering
Voor
 • Bestuurders
 • Bovenschoolse staf
Door
PO-Raad
Kosten
€ 2.250,- (excl. btw) voor een duo
Begindatum
Start dinsdag
Tijd
16.30 – 19.30 uur
Locatie
Utrecht
Groep mensen in overleg

Hoe zorg je dat je school of bestuur een lerende organisatie wordt? En hoe draag je bij aan een cultuur waarin evidence-informed werken de norm wordt? De leergang Onderzoeksmatig leiderschap geeft je inzichten, kennis én handvatten. Zodat je ook echt aan de slag kunt in je eigen organisatie. 

Samen leren en verbeteren

De leergang is speciaal bedoeld voor bestuurders én hun beleidsadviseur/stafdirecteur op het gebied van kwaliteit en innovatie, onderwijs, kwaliteitszorg of HRM. Samen kun je ervoor zorgen dat zaken ook echt veranderen of verbeteren binnen je organisatie. Ieder vanuit de eigen rol, taak of specialisme. Je schrijft je in als duo.

Onderzoeksmatig leiderschap

Tijdens de leergang ontwikkel je jouw eigen onderzoeksmatig leiderschap. Hoe staat het met je onderzoekende vaardigheden? Welke rol zie jij voor jezelf en hoe werk je met elkaar aan ‘gespreid leiderschap’? Ook is er ruimte om ervaringen en feedback uit te wisselen met andere schoolbestuurders en -professionals.

Aan de slag met een onderzoeksmatige cultuur

Je krijgt daarnaast praktische handvatten voor het creëren van een onderzoekscultuur binnen jouw organisatie. Tussen de bijeenkomsten door ga je hiermee aan de slag, gekoppeld aan je eigen koersplan en actuele ontwikkelingen. Zo ben je bij de afsluiting van de leergang een eind op weg met een passende, integrale visie op onderzoeksmatig werken en evidence-informed onderwijs.

Goede balans tussen theorie en praktijk 
 

Anje Ros en Ingrid Janssen
Anje Ros en Ingrid Janssen

Anje Ros (lector Leren en Innoveren bij Fontys Hogescholen) en Ingrid Janssen (bestuurder van Ambion) begeleiden de leergang. Samen zorgen zij voor een goede balans tussen de theoretische verdieping en de praktische uitvoering.

Tijdens de leergang houden we ons aan de coronamaatregelen van de Rijksoverheid die op dat moment gelden. 

Na de leergang:

 • Heb je een integrale visie op onderzoeksmatig werken binnen jouw organisatie en verhoog je daarmee de onderwijskwaliteit
 • Weet je hoe je wetenschappelijke inzichten kan inzetten bij onderwijsvraagstukken
 • Heb je je eigen leiderschap en onderzoekend vermogen verder ontwikkeld
 • Kun je binnen jouw organisatie een onderzoekscultuur creëren en stimuleren
 • Heb je een netwerk van collega-bestuurders en -professionals op het gebied van lerende organisaties.

Programma

 • Bijeenkomst 1: De onderzoekscultuur in beeld

  16.30 – 19.30 uur: Utrecht

  Wat is een onderzoekscultuur precies en hoe breng je die in kaart? Hoe kun je daaraan werken als beleidsadviseur/stafdirecteur of bestuurder? Je kiest een aspect waarop je binnen jouw organisatie wilt investeren, en krijgt daarvoor concrete handvatten.

 • Bijeenkomst 2: Onderzoeksmatig werken

  18.45 – 21.00 uur: Utrecht

  Hoe kun je onderzoeksmatig werken aan onderwijsontwikkeling? En hoe maak je daarbij gebruik van bestaande kennis? Je krijgt een inkijkje in hoe scholen dit kunnen organiseren en wat dit oplevert in de praktijk. Wat vraagt dit op bestuursniveau? Ook de voorbeeldrol van bestuurders en beleidsadviseurs komt aan bod.

 • Bijeenkomst 3: Gespreid leiderschap

  16.30 – 19.30 uur: Utrecht

  Gespreid leiderschap is een leiderschapsvorm die past bij een onderzoekscultuur en een lerende organisatie. Hoe kunnen schoolleiders dit bevorderen? En hoe zorg je er als bestuurder en beleidsadviseur voor dat je hen stimuleert en ondersteunt? Hierbij speelt de vraag hoe je alle expertise binnen je bestuur optimaal kunt benutten op school- en bovenschools niveau.

 • Bijeenkomst 4: Lerende organisatie

  18.45 – 21.00 uur: Utrecht

  De ontwikkeling van leraren tot specialisten en het voortdurend samen reflecteren op het eigen handelen geeft een grote impuls aan de onderzoekscultuur in scholen. Anje Ros en Ingrid Janssen gaan in op de vraag hoe je een cultuur kunt bevorderen waarin op alle niveaus met en van elkaar wordt geleerd. Daarnaast bespreken ze hoe je dit als duo van bestuurder en adviseur kunt stimuleren in beleid en gedrag.

 • Bijeenkomst 5: Duurzaam ontwikkelen binnen besturen en de sector

  16.30 – 18.30 uur: Utrecht

  In de laatste bijeenkomst kijken we gezamenlijk terug op wat er geleerd en gedaan is, en presenteren alle deelnemers hun plannen. Ook beschouwen we het brede perspectief: hoe kunnen we deze ontwikkeling gezamenlijk in de toekomst doorzetten? En wat is er nodig om samen een stap verder te komen als lerende, onderzoekende sector?

Meld je nu aan

In de leergang is ruimte voor maximaal 10 organisaties (duo van een bestuurder met adviseur/stafdirecteur). Ben je erbij? Aanmelden kan hieronder tot maandag 17 oktober a.s.

Naam bestuurder
Naam adviseur/stafdirecteur
Voorafgaand aan de leergang krijg je mogelijk een telefonische intake. 
Ik ga akkoord met het gebruik van mijn gegevens door de PO-Raad voor het deelnemen aan deze leergang.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden van de PO-Raad.