De Dynamiek Scholengroep investeert in de kwaliteit van het onderwijs. Centraal staat het uitdagen van kinderen om te leren binnen een rijke omgeving. ICT speelt daarbij een actieve rol. Wat is er in 2018 allemaal gebeurd?
Meteen al is er één in het oog springende verandering ten opzichte van het begin van het jaar: de komst van informatiemanager Mieke Engelbertink. Vol enthousiasme vertelt ze over haar nieuwe baan en de ambities van Dynamiek. Alsof ze er al jaren werkt. En het mooie is: alle ICT-doelstellingen voor 2018 zijn behaald. Zelfs meer dan dat!
Wat heeft iemand nodig?
Engelbertink: “Wij werken bij Dynamiek vanuit een visie met vijf pijlers: innovatie, passie, vertrouwen, ontwikkeling en respect. Deze pijlers - die voor alles gelden, dus ook ICT - gaan we de komende tijd nog concreter maken. Ons uitgangspunt is altijd ‘het kind’. Wat heeft deze leerling nodig? En hebben wij voldoende in huis om aan zijn/haar behoeften te voldoen?”
Engelbertink geeft aan dat de scholen in beweging zijn. “Leraren zijn van oudsher getraind op het overdragen van kennis. Het stimuleren van talenten bij kinderen en het nemen van initiatief, dat is relatief nieuw. Wij noemen het ‘ontdekkend leren’.”
Ze vervolgt: “Het achterliggende idee is: je bent altijd in ontwikkeling. Het einddoel, dat we vroeger centraal stelden, is er niet. Dat wordt nooit bereikt. Het is een open proces, je weet niet hoe het precies loopt. Maar het belangrijkste is: je gaat vooruit.”
Hoe kan ik je verder helpen?
Het investeren in je jezelf en initiatief nemen, dat is niet alleen iets voor de leerlingen. Engelbertink: “Dat geldt ook voor de leraren zelf. Waar zit hun passie? Waarop willen zij zichzelf verder ontwikkelen?”
En het geldt ook voor het ICT-team. “We werken nu meer vraaggericht, vanuit de behoeften van onze klanten. We vragen leraren dus: wat heb je nodig om kinderen goed onderwijs te bieden? Waar kunnen we je bij helpen? We willen prikkelen, mensen op ideeën brengen. Inspireren.”
Zo organiseerde Dynamiek in 2018 allerlei informatiebijeenkomsten, workshops en pizza-party’s over uiteenlopende ICT-onderwerpen. Uiteraard naar aanleiding van vragen van leraren en andere medewerkers. Van PowerPoint-vaardigheden tot het werken in de cloud en databeheer. “Het leren over ICT komt nu echt op gang. Zoveel enthousiasme, ook in de onderbouw. Mensen komen in beweging, uit hun comfortzone, zien en doen nieuwe dingen.”
Investeringen in ICT
De Scholengroep heeft in 2018 ruimte gecreëerd voor extra investeringen in ICT-voorzieningen. Engelbertink: “We hebben nieuwe Chromebooks aangeschaft (1 op de 4 leerlingen). De beheerssystemen zijn uitgebreid met Snappet, Google accounts, G-suite en Microsoft Teams in Office 365.”
Delen in plaats van mailen
Online samenwerken is een belangrijke ontwikkeling binnen de groep. “In de cloud kunnen teams zaken delen, alles is op één plek terug te vinden. Dat blijkt wel een omslag: het kost soms moeite om een oude manier van werken – zoals je het al jaren deed – los te laten en iets anders te proberen. We gaan werken met SharePoint, ook via de app. Dat hebben we eind november 2018 gelanceerd. Delen in plaats van mailen, is het credo.”
iCoaches zijn op dreef
Dynamiek werkt met kwaliteitsteams. In 2017 is zo’n team met negen iCoaches gestart. De coaches komen op de scholen, bieden ondersteuning en leggen dingen uit. “Ze hebben inhoud en komen in de klas om te helpen.” Daarvoor heeft Dynamiek geïnvesteerd in materialen: van leskisten tot een green screen en bots.
IBP-animaties
Het jaar 2018 stond ook in het teken van Informatiebeveiliging en Privacy (IBP). Dynamiek heeft hiervoor een versnellingsvraag ingediend. Jos Baggen, bestuursvoorzitter: “In eerste instantie lijkt het een administratief proces, iets dat je moet doen. Maar het gaat ook over houding en hoe we met data en privacy omgaan.”
Dynamiek heeft daarom een set van negen IBP-animaties ontwikkeld – met bijbehorende nieuwsbrieven - waarmee je mensen meer bewust kunt maken van het belang van de AVG. Engelbertink “Dit is geen gemakkelijke wet, maar wel zinvol in verband met de privacy en veiligheid van onze kinderen. Soms kijken leraren naar zo’n animatie en dan is de vraag: moet ik dat er ook nog bij doen? Dan zeggen wij: probeer het te integreren. Mediawijsheid en AVG kunnen prima samen. Pas de kunst van het weglaten toe.”
Resultaten 2018
- Grotere ICT-bekwaamheid van leraren
- Professionalisering kwaliteitsteam met iCoaches
- Investeringen in ICT-devices/programma’s/toepassingen
- Een IBP-beleid in uitvoering