Tijdens het beantwoorden van deze versnellingsvraag zijn er verschillende opties naar voren gekomen die samen een uitgangspunt vormen voor een oplossing.
1. Dashboard / ballenbak
In de zoektocht van de leraren om op het juiste moment de juiste materialen aan te bieden aan de leerlingen, is onderzocht hoe het is een om een (digitaal) dashboard (ook wel ‘ballenbak’) in te zetten. Op deze manier moeten leraren beter materiaal kunnen vinden en variëren dat past bij de wensen en niveau van de leerlingen. Lees hoe je aan de slag kunt met de ballenbak in het artikel "Aan de slag met maatwerk rekenen op de Sterrenscholen".
2. Cruciale leermomenten
Om leerlingen lesstof op maat aan te bieden, is het belangrijk om te weten wat het huidige niveau is van een leerling en welke lesstof daar op aansluit. Daarom wordt er gewerkt met cruciale leermomenten. Dit kun je zien als bepaalde momenten waarop het niveau van een leerling wordt vastgesteld. Aan de hand van een cruciaal leermoment kan via ‘de ballenbak’ bepaalt worden welk lesmateriaal geschikt is voor de leerling. Onderwijsprojectbureau Thomas & Charles heeft daarom onderzoek gedaan naar de cruciale leermomenten met de daarbij behorende rekenstrategieën in het rekencurriculum van het basisonderwijs.
3. Proeftuin Rekenen
In navolging op de oplossing van een ‘ballenbak’ met rekenwerk op maat, is al een start gemaakt om dit in de praktijk te testen. De Proeftuin Rekenen was een experimentele digitale leeromgeving. Hierin hebben leraren van 8 basisscholen 'geproefd' hoe een overkoepelend dashboard kan helpen bij meer maatwerk voor het vak rekenen.
Aan de slag
Het Stappenplan Cruciale Leermiddelen helpt scholen maatwerk te bieden op het gebied van rekenen.