Beginnende bestuurders

Opleidingstype
Leergang
Voor
Bestuurders
Door
PO-Raad
Kosten
€ 1.695,- (excl. btw)
Startdatum
Start
Locatie
Utrecht
Leergang voor beginnende bestuurders

Ben jij onlangs gestart als bestuurder in het primair onderwijs? Of word je binnenkort benoemd? In je nieuwe functie krijg je met tal van uitdagende vraagstukken en verantwoordelijkheden te maken. Met deze leergang kom je snel op vlieghoogte en leg je de basis voor succes. 

Uit de bestuurswerkelijkheid

De leergang voor beginnende bestuurders gaat in op de basisthema's uit je (toekomstige) bestuurspraktijk: kwaliteit, financieel management, huisvesting, strategisch HR, governance en het effectief opereren binnen het politieke krachtenveld en het omgaan met media. Diverse experts uit het onderwijs delen hun kennis en geven casussen en handvatten uit de praktijk. Uiteraard is er ruimte voor je eigen casuïstiek en vragen. Bekijk voor alle thema's en sprekers het programma hieronder. De groep bestaat uit maximaal 24 deelnemers. 

Verbinding tussen theorie en praktijk 

De leergang is speciaal ontworpen voor bestuurders die minder dan een jaar in functie zijn of binnen een half jaar starten. Daarbij maakt het niet uit of je veel ervaring hebt binnen het onderwijs, of nieuw bent in de sector. Voor de start van de leergang heb je een persoonlijke intake over je situatie, ervaringen en leerdoelen. Zo kan er een goede match gemaakt worden tussen jouw wensen en de inhoud van de sessies. 

Jarenlange ervaring 

Anna Schipper en Mark van der Pol
Anna Schipper en Mark van der Pol

Anna Schipper en Mark van der Pol leiden de leergang. Zij hebben jarenlange ervaring binnen het onderwijs in verschillende rollen; van leraar tot toezichthouder en adviseur. 

Tijdens de leergang houden we ons aan de coronamaatregelen van de Rijksoverheid die op dat moment gelden.

Na de leergang:

 • Heb je goed zicht op je rol als schoolbestuurder, je taken en verantwoordelijkheden. 
 • Heb je kennis opgedaan over het vak van bestuurder én de domeinen waar een bestuurder mee te maken krijgt. 
 • Heb je handvatten gekregen om hier in de praktijk effectief mee om te gaan. 
 • Heb je een netwerk met collega-bestuurders, ook voor de lange termijn.    
 • Heb je kennisgemaakt met de PO-Raad als vereniging, en weet je hoe de PO-Raad je bij jouw werkzaamheden kan ondersteunen. 

Programma

 • Governance: jouw rol als bestuurder

  09.00 - 13.00 uur (incl. lunch)

  In de eerste bijeenkomst staat jouw rol als schoolbestuurder centraal. We bespreken zaken als bestuursfilosofie, leiderschapsstijl en bestuurlijke sensitiviteit. En hoe word je het boegbeeld van je organisatie? Hugo Verheul, expert Goed Bestuur bij de PO-Raad, geeft handvatten om hiermee aan het werk te gaan. 

 • Strategisch HR-beleid

  09.00 - 13.00 uur (incl. lunch)

  De manier waarop we werken en leren verandert. Hoe houd je leerkrachten aan boord en hoe blijf je een aantrekkelijke werkgever op een arbeidsmarkt waar grote tekorten zijn? En wat betekent dit voor het strategisch personeelsbeleid in jouw organisatie? Krista van Vreeswijk (BasisBuren) deelt haar ervaringen als HRM'er en schoolbestuurder.

 • Politiek-strategisch krachtenveld en crisiscommunicatie

  09.00 - 14.30 uur (incl. lunch)

  Het ochtendprogramma staat in het teken van opereren in een politiek-strategisch krachtenveld. Thea Meijer werkte jarenlang als schoolbestuurder bij Stichting Primair Openbaar Onderwijs Utrecht, en weet als geen ander voor welke uitdagingen je staat. Hoe kun je je als bestuurder verhouden tot de externe omgeving? En hoe je moet je omgaan met je eigen organisatiebelang in een bestuurlijk, onoverzichtelijk en politiek krachtenveld? Daarbij is ook aandacht voor wat het onderwijsveld met jou persoonlijk doet.

  's Middags neemt expert Ronald Brouwers je mee in de wereld van de crisiscommunicatie. Welke alarmbellen rinkelen er op het moment dat de pers op het schoolplein staat, of wanneer de sociale media losbarsten? Brouwers deelt verschillende cases en geeft een korte mediatraining. Aan het eind van de dag ben je beter voorbereid op onverwachte incidenten, weet je hoe je om moet gaan met de media én kan je jouw schoolleiders aansturen.

 • Ben jij in control? Over de organisatie van middelen en huisvesting

  9.00 - 13.00 uur (incl. lunch)

  Tijdens deze bijeenkomst staan twee onderwerpen centraal: financieel management en huisvesting. Financieel expert Reinier Goedhart (PO-Raad) deelt inzichten over beheer op hoofdlijnen en bouwstenen voor strategisch beleid, continuïteit, rechtmatigheid en doelmatigheid. Tanja van Nes, expert huisvesting bij de PO-Raad, bespreekt wat je als bestuurder moet weten over huisvesting, en hoe je hierbij effectief kan samenwerken met de gemeente. 

 • Regie op onderwijskwaliteit

  09.00 - 13.00 uur (incl. lunch)

  Hoe heb en houd je zicht op de onderwijskwaliteit? In de laatste bijeenkomst kijken we naar het inrichten van kwaliteitssystemen, het hanteren ervan en het sturen op resultaten. Aan de hand van een bestuursscan verkennen we de kritische prestatie-indicatoren: welke zijn er, welke passen bij jouw organisatie en welke zou je moeten hebben?  En wat doe je wel en niet als het even niet goed gaat? 

Aanmelden

Inschrijven is mogelijk tot maandag 28 februari 2022.

Naam
Ik ga akkoord met het gebruik van mijn gegevens door de PO-Raad voor het deelnemen aan deze leergang.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden van de PO-Raad.