Werken in een team bij afstandsonderwijs - schoolleider Victor van Toer 

video

'Hoe overleef ik... een Corona-crisis. Over teamwork ten tijde van een crisis.' In deze tutorial vertelt schoolleider Victor van Toer hoe hij samenwerkt met zijn team tijdens de coronacrisis. Hoe houd je contact met elkaar, hoe kom je tot besluitvorming en hoe zorg je dat de werkdruk niet oploopt? Victor vertelt vanuit zijn eigen praktijk en geeft tips. 

Over Victor van Toer

Victor van Toer werkt al bijna twintig jaar in het onderwijs van Rotterdam-Zuid  en sinds 2007 is hij schoolleider op verschillende scholen met  binnenstadsproblematiek. In 2012 startte hij bij Het Open Venster, een basisschool met zo'n 30 teamleden en 240 leerlingen. Victor en zijn team richten zich vooral op de basisvaardigheden. Ze hebben veel aandacht voor Expliciete Directe Instructie, kiezen er bewust voor om niet allerlei 'poespas' de school in te halen en werken met kwaliteitskaarten. Verder probeert Victor te zorgen voor voldoende personeel door de inzet van zij-instromers en een opbouwende werksfeer. 

Meer weten?

Verdiep je  eens in 'Collective Teacher Efficacy' van onderwijswetenschapper John Hattie uit Nieuw-Zeeland. 

  • Artikel Hattie’s nummer 1: Collective Teacher Efficacy in Duurzaam onderwijs 
  • Video met John Hattie over Collective Teacher Efficacy 
  • Specifieke bronnen hierover rond leiderschap:
    • Collective efficacy: How educators’ beliefs impact student learning van Donohoo (2017), Thousand Oaks. 
    • An exploration of the relationship among teacher efficacy, collective teacher efficacy, and goal consensus van Kurz en Knight (2004). Learning Environments Research,  pag. 111-128.
    • School leadership and student outcomes: Identifying what works and why. Best evidence synthesis iteration door Robinson, Hohepa en Lloyd (2009). New Zealand: Ministry of Education.