Verken het onderwijs van de toekomst in gratis online workshop

Article type
Nieuws
Publication date
Kind met virtuele hond

Nu iedereen de mogelijkheden én tekortkomingen van online onderwijs heeft ervaren is het tijd voor reflectie en visievorming. Reis met je team naar 2035 in de online workshop BLOOM en verken samen het onderwijs van de toekomst.  Plan hem nu in voor volgend schooljaar! 

Wat gebeurt er als je onderwijs volledig verplaatst naar een online omgeving? Nog niet zo lang geleden konden we ons hier nog nauwelijks een voorstelling bij maken. Inmiddels heeft vrijwel iedereen in het onderwijs de mogelijkheden én tekortkomingen van online onderwijs zelf ervaren. Dit is dan ook het moment om met elkaar stil te staan bij de impact die technologie kán hebben op het onderwijs en hoe dit zich verhoudt tot jouw visie op onderwijs. De online workshop BLOOM begeleidt jou en je team in dit gesprek en geeft input om je visie op ICT te ontwikkelen of aan te scherpen.

Bekijk onderstaand filmpje en waan je alvast in 2035. Nieuwsgierig naar meer? Misschien is de workshop dan wat voor jou. 

ICT als sleuteltechnologie

De wereld staat nooit stil. Maar soms komt er een sleuteltechnologie bovendrijven die de samenleving volledig op zijn kop zet. Denk bijvoorbeeld aan de uitvinding van de boekdrukkunst en de stoommachine. Ze veranderden hoe we leren, werken en samenleven. ICT is ook zo’n sleuteltechnologie. Digitalisering is meer dan een aantal tools. Het heeft de potentie om het onderwijs drastisch te veranderen. Maar wat als straks alles kan? Moeten we dan ook alles willen?

Wat is het?

BLOOM is een online workshop rondom een fictief toekomstscenario. De workshop start met een tijdreis naar 2035 en een kennismaking met Zoey: een leerling in het onderwijs van de toekomst. Als we de technologische mogelijkheden die we nu al zien doortrekken naar de toekomst van het onderwijs, wat krijgen we dan? Hoe ziet een schooldag eruit als de virtuele en offline werkelijkheid door elkaar lopen? Aan de hand van verhalen, historische colleges en discussievragen wordt je ondergedompeld in de toekomst en uitgedaagd om met een kritische blik te kijken naar de impact van technologie. Waar kan technologie écht bijdragen aan onderwijskwaliteit? En waar staat het belangrijke onderwijswaarden in de weg? Aan het einde van de workshop heb je als team een gezamenlijk statement geformuleerd waarmee je jullie visie op ICT kan opstellen of aanscherpen.  

Hoe werkt het?

BLOOM is een modulaire online workshop. Alle onderdelen zijn gratis online beschikbaar. Het totale programma duurt zo’n twee uur en is geschikt om in groepen van zo’n 3 tot 15 deelnemers te doorlopen. Er is geen begeleider nodig, de online omgeving begeleidt de groep door de workshop. BLOOM is daarmee ideaal om in te zetten tijdens een team- of studiedag. Verschillende onderdelen van de workshop zijn ook los van elkaar te volgen.

 

De workshop komt begin september online.  Op de hoogte blijven? 

Wat levert de workshop op?

  1. Gesprek

    Inhoudelijk gesprek met je team over de invloed van ICT op het onderwijs.

  2. Kennis

    Achtergrondinformatie om je kennis over de invloed van ICT en kunstmatige intelligentie op het onderwijs te verdiepen en verbreden.

  3. Input

    Gedragen input om je visie op ICT te ontwikkelen of aan te scherpen.

Over BLOOM

BLOOM is in opdracht van de PO-Raad ontwikkeld door Studio Monnik. BLOOM geeft scholen tools in handen om de invloed van digitalisering op het onderwijs te bespreken en als team te komen tot een gezamenlijk statement over de digitalisering van het onderwijs. De workshop is een initiatief dat reeds voor de uitbraak van het corona-virus is opgestart. De vragen die erin gesteld worden zijn nu echter actueler dan ooit.

leerlingen en ouders met AI