SPOVenray werkt aan slimme organisatie van data

Innovatievraag
kind en robot

Hoe kunnen we onze data slimmer organiseren en gebruik maken van moderne technologieën zoals AI?

Innovation question category

Onderwijs en ICT

Van papieren archief, naar online archiefkast naar interactief systeem dat echt met je meedenkt. Dat is de ontwikkeling die Stichting Primair Onderwijs Venray voor ogen staat. Met moderne technologieën wordt het steeds gemakkelijker om processen in de school met elkaar te verbinden. Voor een efficiëntere administratie en een betere samenwerking en informatie-uitwisseling. Maar hoe pak je dit aan? SPOVenray zoekt het uit.

Update 2 maart 2021: Er zijn privacyrisico’s ontdekt bij het gebruik van G Suite for Education. De Autoriteit Persoonsgegevens doet daar op dit moment verder onderzoek naar. Kijk op poraad.nl voor meer informatie.

Startdatum

02 oktober 2019

SPOVenray werkt al een tijd in de Cloud, maar doet dat op nagenoeg dezelfde manier als in het ‘papieren tijdperk’. Dat moet handiger kunnen, is de gedachte. Slimmer gebruik van data en nieuwe technieken biedt kansen voor het onderwijs en de organisatie van het leren. Denk aan de inzet van metadateren, het gebruik van ‘big data’ en Artificial Intelligence (AI).

Hier werkt SPOVenray aan:

  • Een roadmap die aangeeft wat nodig is voor de inzet van moderne technologieën (proces, keuzes, afwegingen en resultaten)
  • De inrichting van een ‘ecosysteem’ binnen de G Suite omgeving waarin informatie slim wordt georganiseerd
  • Een effectievere manier van werken, passend bij het DNA van SPOVenray  

SPOVenray, een bestuur van 14 scholen voor primair onderwijs in Noord-Limburg, onderzoekt hoe informatie en informatiestromen slimmer georganiseerd kunnen worden door gebruik te maken van de mogelijkheden en data die bijvoorbeeld Google biedt. Door bijvoorbeeld informatie slim te metadateren, te verbinden en de computer ‘mee te laten denken’ (AI), kunnen er automatisch dossiers gemaakt worden rond thema’s. Dat is een andere manier van denken én werken. De stichting start hiervoor een pilot met een kleine groep mensen en in samenwerking met Google Nederland.

Goede basis

Het fundament voor de ICT-infrastructuur van SPOVenray is op orde. De stichting heeft in het schooljaar 2018-2019 flink geïnvesteerd in ICT. De organisatie is overgestapt naar een andere netwerkleverancier, er zijn nieuwe devices aangeschaft en alle wifi-verbindingen zijn opnieuw aangelegd. Daarnaast heeft elke school basistrainingen gehad om te werken in de Google-omgeving. Het slim organiseren van data is de volgende stap.

 

Reacties

Reactie

Reactie
Is het een idee, om leerkrachten deze nationale cursus, gratis aangeboden door de overheid, te laten doornemen ?
https://app.ai-cursus.nl/home

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.