SPOVenray werkt aan slimme organisatie van data

Innovatievraag
kind en robot

Hoe kunnen we onze data slimmer organiseren en gebruik maken van moderne technologieën zoals AI?

Innovation question category

Onderwijs en ICT

Van papieren archief, naar online archiefkast naar interactief systeem dat echt met je meedenkt. Dat is de ontwikkeling die Stichting Primair Onderwijs Venray voor ogen staat. Met moderne technologieën wordt het steeds gemakkelijker om processen in de school met elkaar te verbinden. Voor een efficiëntere administratie en een betere samenwerking en informatie-uitwisseling. Maar hoe pak je dit aan? SPOVenray zoekt het uit.

Status

Afgerond
April 2021

Het eerste resultaat van SPOVenray was eigenlijk het versmallen van de innovatievraag. Van een grote visionaire gedachte ‘Hoe kunnen we onze data slimmer organiseren?’ naar een concrete werkvraag: Hoe kunnen we slim zoeken en opslaan?

Het antwoord vonden ze in een app die al in hun goed ingerichte Google-omgeving stond. Die staat nu bij alle medewerkers en leerlingen op het bureaublad en dankzij een filmpje en een strip kent iedereen de mogelijkheden.

Dit zijn de resultaten van de innovatievraag

  • Alle medewerkers en leerlingen kunnen hun bestanden nu slim opslaan en zoeken. Ze gebruiken hiervoor de app Cloud Search. In de praktijk betekent dit ze niet hoeven na te denken waar ze iets opslaan. Dus een documenten op alfabet in een map opbergen is verleden tijd. De app vindt alles.
  • SPOVenray heeft een strip en een filmpje ontwikkeld, zodat medewerkers en leerlingen zien wat de mogelijkheden zijn van de app.
  • Er is een online trainingsmodule ontwikkeld voor het handig opslaan en zoeken. 
  • Een enthousiaste organisatie. Iedereen is positief over het gebruik van de app. Een kleine groep bevlogen collega’s werkte eerst aan een tastbaar voorbeeld en maakte zo de rest van de organisatie enthousiast voor deze innovatie. 

Tips

Zelf aan de slag met een innovatievraag op dit gebied? Dit zijn de tips van SPOVenray:

  • Maak gebruik van een prototype. Een model of een voorbeeld dat laat zien waar je mee bezig bent. Als dat werkt, kun je het later uitbouwen.
  • Timmer het proces niet van tevoren dicht maar kijk steeds opnieuw naar wat er gebeurt. Elke fase levert iets op en kan bepalend zijn voor je volgende stap.
  • Geef zelf het goede voorbeeld als je gebruikmaakt van slim zoeken en opslaan. Dus geen discussie meer over hoe gaan we archiveren en wie maken we daar verantwoordelijke voor?

Wil je sparren over dit onderwerp? Neem dan contact op met SPOVenray

 

Meer tijd voor onderwijs door slim opslaan en zoeken

Interview

SPO Venray heeft de administratieve druk verlicht met behulp van ICT-hulpmiddelen.

Kinderen werken op laptop

Strip: Slimmer opslaan en zoeken (SPOVenray)

Download

Slimmer opslaan en zoeken? Deze strip laat je zien hoe dat werkt.

screenshot strip

SPOVenray, een bestuur van 14 scholen voor primair onderwijs in Noord-Limburg, onderzoekt hoe informatie en informatiestromen slimmer georganiseerd kunnen worden door gebruik te maken van de mogelijkheden en data die bijvoorbeeld Google biedt. Door bijvoorbeeld informatie slim te metadateren, te verbinden en de computer ‘mee te laten denken’ (AI), kunnen er automatisch dossiers gemaakt worden rond thema’s. Dat is een andere manier van denken én werken. De stichting start hiervoor een pilot met een kleine groep mensen en in samenwerking met Google Nederland.

Goede basis

Het fundament voor de ICT-infrastructuur van SPOVenray is op orde. De stichting heeft in het schooljaar 2018-2019 flink geïnvesteerd in ICT. De organisatie is overgestapt naar een andere netwerkleverancier, er zijn nieuwe devices aangeschaft en alle wifi-verbindingen zijn opnieuw aangelegd. Daarnaast heeft elke school basistrainingen gehad om te werken in de Google-omgeving. Het slim organiseren van data is de volgende stap.

 

Vlog: tussentijdse update van SPOVenray over haar innovatievraag

video

Hoe kun je data en bestanden slimmer organiseren zodat de administratieve last minder wordt? SPOVenray zoekt het uit.

Leerlingambassadeurs Nisa en Caïne van Kerobei vertellen over hun rol in de klas

video

Leerlingambassadeurs Nisa en Caïne van Kerobei vertellen over hun rol bij het leren van hun leeftijdgenoten op het gebied van ICT.

Reacties

Reactie

Reactie
Is het een idee, om leerkrachten deze nationale cursus, gratis aangeboden door de overheid, te laten doornemen ?
https://app.ai-cursus.nl/home

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.