Het goede nieuws: er wordt in de klas al volop geëxperimenteerd en gewerkt met zowel AR als VR. Deze versnellingsvraag heeft daaraan een praktische bijdrage geleverd. Zo is er inmiddels een uitgebreide wiki, een concrete checklist voor leraren en een afgerond onderzoek uit deze vraag voortgekomen.
Wiki
De wiki geeft antwoord op de vraag hoe leraren een les of project kunnen verrijken met VR en AR aan de hand van kerndoelen en 21ste -eeuwse vaardigheden. Daarnaast maakt de wiki inzichtelijk wat de toegevoegde waarde van VR-AR in de les is, hoe je daarmee een verhaal vertelt en wat de toegevoegde waarde van spelelementen is voor het brein en het leerproces.
Checklist
Van grote praktische waarde is de slimme checklist waarmee leraren direct aan de slag kunnen gaan met de opbouw van een eigen les met VR-AR elementen. Dat stappenplan sluit nauw aan bij de wiki en geeft leraren in vier stappen houvast bij het ontwikkelen van AR- en VR-lessen voor leerlingen, middels gerichte vragen, relevante subelementen en afgebakende doelen. Dit stappenplan is onderdeel van de hierboven genoemde wiki.
Onderzoek
In januari 2017 publiceerde de Kennisrotonde van het NRO de uitkomsten van een studie naar de effectiviteit van VR en AR in het onderwijs. De PO-Raad is een van de initatiefnemers van de Kennisrotonde dat op haar beurt een initiatief is van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de PO-Raad, VO-raad, MBO Raad en de Onderwijscoöperatie. Uit de studie blijkt dat lesstof beter blijft hangen bij leerlingen. Maar er is vervolgonderzoek nodig om daarover écht stevige conclusies te kunnen trekken. Toch zijn de onderzoekers enthousiast: ze denken dat VR en AR veel kansen biedt om leerlingen nieuwe kennis bij te brengen.
Game
Wat is er mooier dan een écht praktisch resultaat? Dat kwam er bij deze versnellingsvraag in de vorm van een volledig uitgewerkte VR-game in voor het Eise Eisinga planetarium in Franeker: RaderRaden. Leerlingen krijgen daarin verschillende puzzels voorgelegd die met raderen, hun draairichting en de effecten van die draairichting te maken hebben. Daarmee kunnen zij ondermeer hun ruimtelijk inzicht trainen en doen ze kennis op van het heelal en de planeten. De game voor Android toestellen is gratis te downloaden in de Google Play Store en werkt met Google Cardboard.
Op naar meer
De resultaten van de vraag fungeren als een vruchtbare voedingsbodem voor de betrokken scholen en leraren. Die kunnen daardoor toekomstige toepassingen van VR en AR in de klas eenvoudiger realiseren. Het lijkt erop dat deze techniek in de toekomst zeker bij kan dragen aan het behalen van de leerdoelen.
Aan de slag
Wil je aan de slag met VR en AR in jouw klas? Wij geven je tips en ideeën om een uitdagende les samen te stellen. Volg daarvoor de stappen uit het stappenplan.