Als je als school 21e eeuwse vaardigheden een stevige plaats in je schoolplan toekent, maar je niet goed kan aangeven wat je op dat vlak van leraren verwacht, wat doe je dan? Stichting Wereldkidz had behoefte aan een profiel met bekwaamheidseisen. En diende daarom een versnellingsvraag over dat onderwerp in.
Direct bij de aanvraag werd een projectorganisatie opgetuigd. De praktische uitvoering werd in handen gelegd van interne projectleider Lotteke de Kruijff (directeur onderwijs, Wereldkidz), extern adviseur Jolijn Slingerland (Marnix Academie) en procesbegeleider Olaf de Groot (Kennisnet). Voor de verantwoording op bestuursniveau en het aanbrengen van focus in het project werd een stuurgroep ingesteld. Hieraan namen Wubbo Wever (voorzitter College van Bestuur, Wereldkidz), Willem Klap (directeur, Wereldkidz), Lotteke de Kruijff en Olaf de Groot deel.
Vraag aanscherpen
Achter elke versnellingsvraag gaat een verhaal schuil. De projectgroep probeerde dat helder te krijgen. Ook werd onderzocht of de geschetste ideale oplossing - een profiel voor leraren - ook echt de beste route was. Als snel werd duidelijk dat dat niet het geval was. De Groot: “Een profiel bleek zo veelomvattend te zijn dat het in de praktijk niet werkbaar was. Dus de vraag was hoe je dan wél de ontwikkeling van leraren op het gebied van 21e eeuwse vaardigheden merkbaar maakt in de klas.”
De Kruijff: “In het begin was het voornamelijk input verzamelen. Zo hebben wij in een sessie met leraren, een directeur en een adviseur van Kennisnet geprobeerd op een creatieve manier de eerste beelden te verzamelen om scherp te krijgen wat de benodigde competenties van leraren moeten zijn. Ook hebben wij een aantal scholen bezocht die al verder waren op dit vlak om kennis en inspiratie op te doen.”
Van profiel naar Design thinking
Geleidelijk ontstond het inzicht dat er een manier bedacht moest worden om leraren continu te laten reflecteren op hun eigen ontwikkeling in relatie tot het onderwijs dat ze ontwerpen. “Tijdens onze zoektocht naar een manier om dit binnen de huidige onderwijspraktijk vorm te geven kwamen wij uit bij Design Thinking, een werkwijze die in het bedrijfsleven wordt toegepast. Design Thinking is bedoeld om in groepsverband op een praktische en creatieve manier een product of dienst te ontwikkelen”, legt De Kruijff uit.
Praktische toolkit
Het projectteam ging met dit inzicht aan de slag. Samen met onderwijskundige Marieke van Osch en Thijs de Vries van Creative Seeds - ingehuurd als user interaction designer om de functionele eisen van de versnellingsvraag in kaart te brengen. De principes van Design Thinking werden geschikt gemaakt voor het onderwijs. De gezamenlijke inspanningen resulteerden in een toolkit Onderwijs ontwerpen met Design Thinking. “Daarmee sla je twee vliegen in één klap. Je creëert lesaanbod dat past in eigentijds onderwijs en leraren zien in wat ze al kunnen en waarin ze zichzelf nog verder kunnen ontwikkelen”, zegt De Groot. “Het is een praktische tool, waar scholen echt iets aan hebben. Een prima uitkomst van deze versnellingsvraag.”
Bron: artikel 21e eeuwse vaardigheden? Vergeet de leraar niet!
Bekijk het startfilmpje van deze versnellingsvraag