Leren door te maken via afstandsonderwijs – expert maakonderwijs Astrid Poot

video

Maken is een sociaal proces: je doet het samen of tegelijk en leert van elkaar. Dat kan op sommige momenten niet, zoals tijdens de coronacrisis. Toch is 'maken' heel belangrijk, vindt ontwerper Astrid Poot. In deze tutorial legt ze uit hoe je een goede opdracht bedenkt voor het maakonderwijs en daarbij zorgt dat de verschillen tussen de thuissituaties van de kinderen zo min mogelijk een hindernis vormen voor creatief werk.

Over Astrid Poot

Astrid Poot is directeur van Stichting Lekkersamenklooien en expert op het gebied van maken, kunst en techniek in relatie tot het onderwijs. Onlangs schreef Astrid samen met leraren het boek ‘Maken in de klas’ waarin ze het belang van maakonderwijs uitlegt en handvatten biedt aan leraren om dit een plek te geven.

Extra bronnen

  • Docent en kwartiermaker maakonderwijs Per-Ivar Kloen over het belang van luwte voor leerlingen als het gaat om maakonderwijs.
  • Directeur Herman Tibosch van Museum Jan Cunen deelt  vier opdrachten voor leerlingen om aan de slag te gaan met maakonderwijs.
  • Onderzoeker Shirin Vossough noemt als opbrengst van maakonderwijs het opwekken van interesse, toewijding en het ontwikkelen van een dieper begrip van concept en processen. Ze stelt dat jongeren zichzelf gaan zien als denkers, creators en ontwikkelaars van kennis en dat ze hierdoor leiderschap, zelfvertrouwen en een verrijkt zelfbeeld ontwikkelen.